Nieuwe corona-varianten ongevoelig voor vaccinatie?

meisje mondkapje corona bij kinderen

Er is, volgens berichten op sociale media, een nieuwe corona-variant die volgens deskundigen ongevoelig lijkt te zijn voor de huidige vaccins. Dit kan betekenen dat ook gevaccineerden straks weer getroffen kunnen worden door Covid-19. Nieuwe corona-varianten zullen blijven opduiken. Dat staat vast.

De aanleiding voor de berichten is een recente publicatie op Nature. Kern van de publicatie:

“A.30 exhibits a cell line preference not observed for other viral variants and efficiently evades neutralization by antibodies elicited by ChAdOx1 nCoV-19 or BNT162b2 vaccination. (..)” (nature.com, 25/10/2021).

Het onderzoek c.q. de publicatie is nieuw, maar de corona-variant is ‘oud’. Want een paar maanden is in een pandemie uiteraard snel oud nieuws en de ontwikkelingen gaan razend snel.

Nieuwe corona-varianten

vaccinatie-corona-griep-spuit-prikDat er steeds weer nieuwe varianten zullen komen van het corona-virus is niet verbazend. In een artikel op oorsprong.info staat onder andere:

Een mutatie in het spike-eiwit van het virus zorgt ervoor dat SARS-CoV-2 de antilichamen met hoge efficiëntie ontwijkt (..) Dat bacteriën en virussen zich snel kunnen aanpassen is algemeen bekend. We kennen bijvoorbeeld de bekende en in ziekenhuizen gevreesde antibioticaresistentie van diverse soorten bacteriën. Het beschrevene hierboven is ook zo’n voorbeeld van pathogeenevolutie. Het virus past zich aan de omgeving aan en overleeft (het floreert zelfs).

De in bovengenoemde artikel aangevoerde bronnen op Twitter verwijzen naar “Israël”, waarvan beweerdelijk wordt gesteld dat daar in de ziekenhuizen het aantal gevaccineerden dat corona heeft flink is opgelopen. Dit is echter oud nieuws en klopt ook niet want na de boostershots, waar in augustus mee is begonnen, is dat al geruime tijd niet meer het geval.

Dat ‘logenstraft’ de claim ook een beetje dat de vaccins niet meer zouden werken, althans op dit moment. Met name omdat de betreffende variant in Israël helemaal geen rol speelt. De link die hier gelegd wordt is dus in meerdere opzichten niet relevant.

Vooralsnog is vaccinatie het enige échte “wapen” tegen corona. Maar dat er mutaties zijn en komen die de huidige vaccins buiten werken stellen staat vast. Dat is een kenmerk van dit soort virussen: ze muteren. En als de mutant wel overleeft en vaccinaties wel kan ‘omzeilen’ kan die variatie de volgende besmettingsgolf veroorzaken.

AstraZeneca en Pfizer

Volgens het artikel in Nature is de variant A.30 uitermate bestand tegen ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca) en BNT162b2 (Pfizer).

“Notably, robust entry into cell lines was combined with high resistance against antibodies induced upon ChAdOx1 nCoV-19 or BNT162b2 vaccination. Neutralization resistance exceeded that of the Beta (B.1.351) variant, which is markedly neutralization resistant in cell culture and, in comparison with the Alpha (B.1.1.7) variant, is less well inhibited by the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine”

Er is dus hoge resistentie tegen antilichamen die werden geïnduceerd na vaccinatie tegen ChAdOx1 nCoV-19 of BNT162b2.

Besmettelijker variant gevaarlijker

Waarom is een besmettelijkere coronavariant erger dan een dodelijkere? Virussen muteren en meestal muteren ze dan naar een besmettelijker maar ‘minder dodelijker’ variant. Virussen doen dat om ’te overleven’. Betekent dat dan dat er minder sterfgevallen zijn en een virus minder schadelijk is? Deze video legt het helder uit.

Nieuwe varianten zijn een realiteit. De huidige vaccinaties en boostershots zullen, op een zeker moment, niet meer afdoende zijn.

Variant A.30 speelt geen rol

Hoewel het onderzoek, althans de resultaten, vrij recent zijn gepubliceerd en een dergelijke publicatie op sociale media meteen rondgiert alsof het groot nieuws is, is er wel een kanttekening te plaatsen.

“.. the variant has not been detected for months, with the last A.30 samples reported between May and June this year. According to the COVID variant tracking network GISAID, only five cases of A.30 have been reported worldwide—three in Angola, one in Sweden, and one in the U.K.” (Newsweek)

Er is dus sprake van slechts een handvol gevallen, wereldwijd, én sinds juni zijn er geen nieuwe gevallen geweest. Toch is het feit dát deze variant er is (geweest) een indicatie dat we er wel degelijk rekening mee moeten houden dat het vaker kan voorkomen. Waarom de variant verder nauwelijks is waargenomen is niet bekend. Mogelijk dat het nauwelijks besmettelijk was? In dat geval zou dat, hoop ik, dan goed nieuws zijn!

 

Delen op: