Extinction Rebellion Nederland “Netanyahu is een oorlogsmisdadiger”

Palestijnse vrouwen maken een selfie met Palstijnse vlag

De klimaatbeweging Extinction Rebellion Nederland heeft het internationale strafhof bezet. Want: “Netanyahu is een oorlogsmisdadiger” aldus de klimaatbeweging. De beweging begeeft zich daarmee op het vlak van de internationale politiek.

Extinction Rebellion Nederland

Na de bezetting van de A12 voelt Extinction Rebellion Nederland zich kennelijk ook geroepen om zich te mengen in de strijd tussen terreurorganisatie Hamas en Israël. Op X (Twitter) plaatsten zij onder andere het volgende bericht¹) inclusief een serie opvolgende tweets.

Extinction Rebellion Nederland op X
Extinction Rebellion Nederland op X (afb. Extinction Rebellion)

In de Tweets schrijft men onder andere: “Justice Now, een actiegroep van XR, eist dat het ICC, premier Benjamin Netanyahu gaat vervolgen voor oorlogsmisdaden en het apartheidsregime van Israël”.

De bezetters “eisen dat de Nederlandse overheid alle financiële en politieke steun aan de staat Israël stopzet en gehoor geeft aan de oproep van Spaanse minister Ione Belarra om Netanyahu voor het internationaal strafhof te brengen voor oorlogsmisdaden.”. Over de misdaden van Hamas wordt met geen woord gerept.

De Israëlische ambassade beschuldigt de kritische leden van de Spaanse regering van „immorele uitspraken” en het „ondersteunen van Hamas-terrorisme”. (NRC)

Greta Thunberg tegen Israël

Ook Greta Thunberg sprak zich via X (Twitter) tegen Israël uit, samen met een paar andere meisjes.

Greta Thundberg Palestine Gaza
Afbeelding: Greta Thundberg op X (Twitter)

Bovenstaande tweet¹), waar zeer veel negatieve reacties op kwamen, verscheen. In de tweet spreken Greta Thunberg c.s. tot grote verbazing en ergernis van veel mensen, waaronder politici, zich uit “pro palestina”.

“The Swedish climate activist was criticized for posts made in solidarity with people in Gaza on Friday. It isn’t the first time Thunberg has made statements about the conflict between Israel and Hamas on social media.”, meldt Deutsche Welle.

Haar eerste bericht verwijderde ze na een storm van kritiek. Ook op de tweede post komt veel kritiek, inclusief een reactie van de Israëlische regering, die ondermeer schrijven: “The victims of the Hamas massacre could have been your friends. Speak up.”

Solidair met Palestijnen of anti-Israël?

Bizarre politieke uitspraken voor een beweging die zich zegt in te zetten voor het tegengaan van klimaatverandering. Wat heeft deze oorlog te maken met hun klimaatdoelstellingen? Het maakt direct zeer duidelijk, voor wie het nog niet wist, in welk ‘kamp’ we de extreme klimaatactivisten moeten zoeken: ultra-links. Het masker is afgedaan.

De houding van de klimaatactivisten zorgt voor veel teleurgestelde en (zeer) boze reacties van mensen die tot op heden Extinction Rebellion Nederland steunden. Ook veel politici spraken nog niet zo lang geleden hun sympathie en soms zelfs steun uit voor deze groepering, inclusief de  jongerenvereniging van de ChristenUnie, Perspectief, die meedeed aan het klimaatprotest van Extinction Rebellion in mei.

Bestuurslid Evert G. te Winkel van CU-jongerenorganisatie PerspectieF
Bestuurslid Evert G. te Winkel van CU-jongerenorganisatie PerspectieF

Anderzijds mag dat wellicht dan niet verbazen, want ook qua ‘Israël-standpunt’ past Perspectief goed binnen het inmiddels gebleken activistische karakter, zie hierboven. Hij schroomt niet om Israël in januari jl. een “apartheidsstaat” te noemen.

Elke nuance is bij de klimaatactivisten verdwenen en dat dus niet alleen op klimaat-gebied,  de oorzaak van de oorlog wordt aan voorbij gegaan en extreem eenzijdig legt men de schuld bij Israël. Daarbij schuwt men grote woorden en persoonlijke aanvallen niet. Anti-semitisme van de klimaatactivisten. Wie had dát nou verwacht,..

Waar was Extinction Rebellion toen Rusland een aanval op Oekraïne uitvoerde en zonder aanzien des persoons steden (burgerdoelen) aanviel en een massale genocide op het volk pleegt, nog steeds? Waar was Greta Thundberg? Waarom bezette men niet het strafhof in Den Haag en eiste men toen niet op hoge toon dat Poetin wordt gearresteerd wegens oorlogsmisdaden? Ik heb het niet kunnen vinden! En dat is slechts één voorbeeld waarom dit niet meer is dan selectieve verontwaardiging, gebaseerd op jodenhaat.

Enige zelfreflectie is dergelijke bewegingen helaas totaal vreemd. Terwijl dat juist zo hard nodig is.

» Zie ook: Palestina onder de vleugels van Islam

_____
¹ screenshot(s), omdat de kans groot is dat originele tweets verwijderd worden, op basis van citaatrecht

Delen op: