Extreme prijsverhoging Vattenfall 2023. De Energierekening omlaag (2)!

Besparen op Stroom en Gas - De verwarming lager
(Image by ri from Pixabay)

Vorige week viel het nieuwe prijsvoorstel in de digitale brievenbus. Voorstel: extreme prijsverhoging Vattenfall voor 2023. Of we maar even €3,22 per m3 gas wilden aftikken per 1 januari aanstaande. Ik dacht het toch niet.

We zijn al geruime tijd zeer energiebewust bezig en proberen flink te besparen op energie. Want die energierekening moet domweg omlaag. Nou ja, beter gezegd: minder extreem stijgen. Want dat we meer gaan betalen is wel duidelijk. Ook al doe je nog zo je best om minder te verbruiken, zels als we ons verbruik zouden halveren zouden we nog steeds meer moeten betalen dan vorig jaar.

Gasverbruik in beeld

Meten = weten. Daarom hou ik het gebruik bij in een spreadsheet incl doorrekening naar een prognose. Vandaag even voor de aardigheid de gebruikscijfers van vorig jaar gecombineerd met dit jaar. Daardoor zie je direct de verschillen veel beter.

Gasverbruik 2021-2022

(blauw = huidig verbruik, grijs is verbruik vorig jaar)

Het stroomverbruik is ook iets lager dan vorig jaar. Vooral doordat de elektrische pomp van de CV-ketel minder draait, vermoed ik.

Prijsverhoging Vattenfall 2023

Vattenfall rekende sinds 1 oktober ons een tarief van €2,02 per m3 gas. Dat was, ten opzichte van de eerdere prijssteliing, natuurlijk al een enorme verhoging maar onder het motto “niemand ontkomt er aan” gingen we door met gasverbruik minderen.

Vorige week kwam het nieuwe prijsvoorstel af. Vanaf 1 januari 2023 verhoogt Vattenfall de tarieven naar €3,22/m3 gas. Dat is een prijsstijging van bijna 60%. Het voorstel voor het nieuwe voorschot was eveneens verhoogd en er werd aangegeven volgens Vattenfall dat er een enorm tekort zou zijn als we het niet zouden aanpassen.

We hebben eens goed om ons heen gekeken, geluisterd naar de ervaringen van anderen en besloten over te stappen naar een andere leverancier en te opteren voor ‘flextarieven‘. Tot nu toe vallen die namelijk veel lager uit en het prijsplafond (als dat doorgaat) beschermt tegen uitschieters.

___
Meer over de besparende maatregelen die we hebben genomen lees je hier.

 

Delen op: