Het Platteland is racistisch, volgens Sander Schimmelpenninck

Amsterdam (Afbeelding van Fabrice via Pixabay)

Sander Schimmelpenninck heeft regelmatig een mening. Een uitgesproken mening. Da’s prima. Dat mag. Heb ik ook. Maar soms slaat hij de plank wel heel ernstig mis. Want het Platteland is racistisch. En wordt met de dag achterlijker. Volgens Sander Schimmelpenninck. En dat is aantoonbaar onjuist.

Op Twitter kwam hij vandaag met het volgende bericht.

Sander Schimmelpenninck op Twitter

(screenshot)

Wie het artikel leest (helaas, betaalmuur) op de site van de Volkskrant kan lezen dat de Columnist denkt dat “de provincie” c.q. “het platteland” racistisch en populistisch is geworden. En uiteraard de Randstad niet. Want dáár wonen de ‘goeien’.

(citaat) De Provincie is Racistisch Sander Schimmelpenninck - Provincie Racistisch

Ja Groningers, Drenten en Twentenaren u leest het goed. Sander Schimmelpenninck schrijft het zwart op wit. Volgens hem begint “alles buiten de Randstand massaal naar populistisch rechts te hangen”. Dat Links een universeel scheldwoord is geworden (onder sommigen) is op basis van dit soort proza nog te verexcuseren ook.

De feiten spreken Sander Schimmelpenninck’s gezwam namelijk nogal tegen. Hier de verkiezingsuitslagen van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen en verkiezingen voor de Tweede Kamer. Populistisch? Racistisch? Wáár dan, Sander Schimmelpenninck?

Rudy's Krabbels | verkiezingsuitslag groningen

Verkiezingsuitslag Provincie Groningen, Gemeenteraadsverkiezingen

Rudy's Krabbels | verkiezingsuitslag groningen 2k

Verkiezingsuitslag Provincie Groningen, Tweede Kamer

Het “verheffen” van de Randstedelijken (“kijk ons eens deugen want wij stemmen links”) en het zich afzetten tegen ‘het platteland’ door Sander Schimmelpenninck raakt kant noch wal. Iemand schrijft dan ook terecht: “Jouw column helpt niet echt de polarisatie te verminderen. En Nederland in de randstad en het platteland opdelen, nogal gemakzuchtig.

Polariseren

Maar dáár is deze deugmeneer niet van gediend! Integendeel.

Rudy's Krabbels | Screenshot 2022 09 12 at 19 00 38 daan de bruijn op Twitter

Reacties als deze spreken boekdelen. Wat mij betreft is er maar één die moet “oplazeren”. En dat is Sander Schimmelpenninck zelf. Tot slot doe ik nog even de uitslag van de verkiezingen van de Tweede Kamer van “De Randstad” hier onder (voor alle cijfers, klik hier).

Screenshot 2022-09-12 at 19-14-46 Verkiezingsuitslagen voor de provincie Zuid-Holland (update 2022!) AlleCijfers.nl

De grootste partij is … De VVD. 3e Plaats: PVV. Aangezien men D66 als “links progressief” bestempeld wordt er, in elk geval op het Groninger platteland, nog steeds behoorlijk méér “links” gestemd dan in de Randstad.

Sander Schimmelpenninck’s Linkse Populisme

Zijn schrijfsels hebben op geen enkele manier nog toegevoegde waarde op deze manier. Hoe zielig kan je zijn, jezelf willen verheffen boven “de provincie”? Incidenten verheffen tot maatgevend voor complete provincies of “het platteland”? De Volkskrant volstrekt onwaardig.

Hoe noemde je dat ook al weer, als je hele bevolkingsgroepen wegzet op basis van kenmerken of gedrag van een deel van de groep… oh ja, ik weet het weer: POPULISME. De pot verwijt hier de ketel…

 

Delen op: