Test-review Lenovo “Golden Warrior” A8 – A806

Rudy's Krabbels | lenovo a8 806

Gisteren ontving ik na enig gedoe met TNT Post (…) over de inklaring m’n Lenovo “Golden Warrior” A8-A806. Mijn vorige telefoon, een  “merkloze” telefoon die werd verkocht als een “PadPhone” was nog steeds prima ondanks dat ‘ie al weer bijna 4 jaar zou gaan worden maar helaas begon de accuduur een probleem te worden en de accu’s waren nergens meer te vinden. Bij normaal gebruik was de accu meestal binnen een dag leeg, als het einde van de werkdag al gehaald werd. Da’s niet handig als je onderweg bent. Daarnaast merkte ik dat bepaalde updates van apps (ING, WhatsApp) wat moeizamer gingen allemaal. Zeg maar gerust: niet meer lukten.

Lenovo A8 A806 Golden Warrior Smarphone Android KitKat 4.4.Ik koop altijd simlockvrije toestellen, nadat ik jaren geleden een keer in een ‘vendor lock’ bij Vodafone zat voor meerdere jaren, omdat dat per saldo het goedkoopste is. En omdat je dan dus niet, of minder, afhankelijk bent van de grillen van een aanbieder.

De vorige had ik voor een prikkie (minder dan 200 euro voor een 6″ telefoon!) gekocht via dropshipping uit China en dat was goed bevallen. Reken maar uit,.. toestel 200 euro, sim-only bij Ziggo voor 7,50/mnd.

Da’s over een periode van 4 jaar gemiddeld slechts € 11,50. Als je een abonnement “met gratis toestel” neemt betaal je al snel zo’n 25 euro/maand of meer. En toen ik m’n “PadPhone” kocht kon ik in China een 6″ bestellen terwijl die in Nederland nog niet eens op de markt waren ..

Dus, …. het was (toch wel helaas) tijd voor iets anders!

Lenovo “Golden Warrior” A8 – A806

Ik ben liefhebber van het merk Lenovo en wist al een tijdje dat die ook telefoons maakten. Ik had van diverse kanten gehoord dat de ervaringen daarmee ook goed waren. Geheel conform mijn beeld en verwachtingen van het bedrijf overigens. Met sommige merken (Sony, HP, Canon en dus ook Lenovo) kun je bijna niet fout gaan bij een aanschaf van hun producten.

De Lenovo A8-A806 is in Nederland bij diverse “dropshippers” te koop, de gemiddelde prijs zit vaak rond de 200 euro of meer en heeft de volgende specificaties:

  • 13 megapixel camera
  • 5 megapixel frontcamera
  • Octa-core*) toestel (8 cores, 1,7Ghz)
  • 2GB RAM / 16GB interne opslag, MicroSD-card slot
  • 8 millimeter dik
  • 5 inch touchscreen
  • Android 4.4 (KitKat)
  • UMTS/3G en HSDPA voor snel internet
  • WiFi, GPS, enz.

Gek genoeg worden deze specs nog niet eens gezien als “top of the bill”, maar ik ben er méér dan tevreden mee. Voor email, whatsapp, facebook, oftewel zakelijk gebruik en een beetje privé is het een meer dan voldoende lijstje van specificaties.

Aangezien ik zag dat je het toestel in Hong Kong en China véél goedkoper kon bestellen heb ik besloten dat wederom te doen. Voor € 108,– incl. verzending werd hij opgestuurd. Bestellen deed ik via een site die kopersbescherming biedt – pas als je aangeeft dat het ontvangen is en/of zij van de pakketdienst bericht van aflevering hebben krijgt de leverancier zijn geld. Dus: veilig bestellen.

Maar de praktijk? Is het een goed toestel? 

Ik heb het toestel nu ruim een dag intensief zitten gebruiken en tot nu toe is er nog niets wat mij tegenvalt op de voorgeïnstalleerde Chrome-browser na. Die is vreselijk traag en loopt vast maar er is nog een android-browser geïnstalleerd en die is super.

De snelheid van het toestel is ongelofelijk en dat is ook wat je verwacht van een octa-core natuurlijk. Apps uit de playstore installeren gaat prima. Het is dus niet een toestel wat “geroot” is zo te zien en allerlei vage rommel en fake software bevat. Er zit wat standaard Lenovo spul voorgeïnstalleerd, er is een anti-virus/malware protectie enz. dus softwarematig en hardwarematig dik in orde.

Alvorens te verbinden met internet heb ik wel wat apps verwijderd die ik niet nodig vond. Daarna via WiFi verbinding gemaakt, en WhatsApp geïnstalleerd. Dat was even een lastig verhaal, … ondanks dat ik op het oude toestel netjes alles weggeschreven had naar SD-card en naar GoogleDrive, wilde WhatsApp niet importeren op het nieuwe toestel. Contacten importeren vanuit GMail lostte in elk geval het probleem op dat m’n contacten weg waren maar m’n “chats” waren naar de digitale hemel vertrokken. Minor loss.. WhatsApp nog een paar keer opnieuw geprobeerd te installeren maar het mocht niet baten. Enfin, ik wist dit van anderen ook al: nieuw toestel is WhatsApp ellende. Ik zit er niet mee, het ligt niet aan het toestel.

Het scherm is 5″, dus ik lever iets in op dat gebied. Maar de “plank” waar ik de afgelopen jaren mee rondliep was soms ook niet altijd even praktisch want hij paste nergens goed in m’n binnenzak van de jas uitgezonderd. Die gaat overigens nu een 2e leven leiden als “mini-tablet” bij de vriend van één van de dochters.

Het scherm van de Lenovo is erg scherp en het apparaatje maakt prima foto’s (zie verder voor testfoto’s), speelt snel filmpjes af, en is lekker handzaam. Het scherm reageert goed.

Wel ondervond ik nog wat issues met de instellingen voor internet via 3G. De Ziggo gegevens waren niet bekend in het toestel en Ziggo is ook niet erg scheutig met dat soort informatie. Na even zoeken (“Google is your friend”) vond ik het antwoord hier. Handige site!

De (voor mij) nieuwe Android versie (4.4 / KitKat) bevalt mij goed. Het werkt vlot, is Nederlandstalig (her en der kom ik in sommige apps die voorgeïnstalleerd zijn Engels of Chinese tekens tegen maar dat zijn apps die toch worden verwijderd t.z.t.) en is overzichtelijk. Niet iedereen is of was er blij mee maar ach, het is vaak even een kwestie van gewenning.

Vooralsnog kan ik alleen maar concluderen dat het een prima aanschaf is. De batterij gaat relatief lang mee. Ik heb er nu natuurlijk veel mee zitten spelen/werken (bellen, internet, whatsapp, apps installeren en verwijderen, enz) en inmiddels is hij al 24 uur in gebruik en is de batterijlading nog ruim voldoende.

Zelf “importeren” uit China, is dat een goed idee?

Meestal wel. Zeker als je, zoals in mijn geval, toch bedrijfsmatig aankoopt. De telefoon kostte incl. kosten voor inklaring er bij rond de € 135,–. Da’s altijd nog zo’n 100 euro goedkoper dan “in Nederland” (maar dat zijn dropshippers in dit geval). Dropshipping is iets waar ik niet van hou als het om import gaat want garantie enz. is een drama dus dan neem ik zelf voor die 100 euro prijsverschil het risico wel. Mocht het toestel kapot gaan “jammer dan”, voor het prijsverschil kan ik gewoon een nieuwe kopen …

Het is echter niet voor iedereen weggelegd om in het buitenland, en dan met name China of Hong Kong, te kopen. Je moet namelijk goed weten waar en wat je koopt. Er is enig kaf onder het koren maar mijn ervaringen met de meeste aanbieders op dit gebied is prima (ik heb ervaringen met importeren voor twee webshops waarbij we regelmatig importeren/importeerden vanuit Azië en VS).

Het meest risicoloos bestel je als particulier via DealExtreme.  Zij verzenden vanuit China maar ook vanuit Engeland. Hou er wel rekening mee dat garantie toch wel een probleem blijft.. want retour zenden naar China is bij TNT Post bijna net zo duur als nieuw kopen bij veel producten. Calculeer dat in.

Foto’s (test)

Deze foto’s zijn onder relatief ‘moeilijke’ omstandigheden gemaakt. De detailfoto van m’n gitaar is gemaakt terwijl het avond was, zonder flits. De andere foto’s bij ‘daglicht’, binnen. Maar bedenk wel dat het toen ik ze maakte donker en regenachtig weer was dus de ‘lichttoetreding’ van buiten was niet optimaal. Desondanks erg goed vind ik

De foto’s zijn qua formaat verkleind door mij in verband met bandbreedte maar verder niet bewerkt, ze komen zo “van het toestel”. Binnenkort zal ik bij betere (licht)omstandigheden zeker nog een paar foto’s er mee maken en ook wat filmen. De foto van de laptop heb ik van het origineel ook nog een uitsnede mee gemaakt, de detaillering is goed genoeg zeker gezien de matige omstandigheden (zie het origineel!).

____
*) dat “octa-core” had ik met één van m’n broers nog even een gesprekje over. Want de betreffende CPU is een quad-core volgens de specs van de CPU fabrikant. Broer wist mij te melden dat deze telefoons 2 CPU’s hebben. Eén (vermeld) QuadCore met hoge prestaties voor wanneer je het toestel actief gebruikt, één “mindere” maar energiezuinige 4Core CPU voor achtergrondtaken en uitvoering van taken wanneer het toestel “in slaapstand” is. Dat mysterie ook weer opgelost. De 8Core is dus niet een 8core CPU maar 8 cores verdeeld over 2 processoren! Waarvan acte. Maakt het toestel niet minder, het is en blijft een 8core toestel en supersnel ook.

Delen op: