Welk land vangt de meeste vluchtelingen op in Europa?

Vluchtelingen Afbeelding van Zachtleven fotografie via Pixabay
(Zachtleven fotografie via Pixabay)

Welk land vangt de meeste vluchtelingen op in Europa? Een discussie op social media waarbij mensen naar aanleiding van de situatie in Uden online nogal boude uitspraken deden over vluchtelingen.

Allerlei onzinnige claims vliegen je om de oren en dat was reden dat ik hier eens naar keek. In dergelijke discussies zie je dat vooral vanuit ‘rechtse hoek’ men er altijd met gestrekt been en niet gespeend van enige kennis van zaken, noch bereidheid die kennis op te doen, er in gaat.

Feiten dóen er toe! Nog afgezien van het feit dat er domweg mensen op straat staan die onder dak moeten. Maar tegenwoordig heeft men meer medelijden met een zwerfkat dan met een compleet ontheemd gezin uit een oorlogsgebied,..

Opvang Vluchtelingen in Europa

Welk land vangt de meeste asielzoekers op - Asielaanvragen in de EU(Klik afbeelding voor bron)

Duitsland vangt de meeste vluchtelingen op

Dat Duitsland, cijfermatig, kampioen vluchtelingen opvangen is, is bekend. Duitsland neemt 25% van alle vluchtelingen in Europa op, vervolgens gaan de meeste naar Frankrijk (16%), Spanje (13%), Oostenrijk (12%) en Italië (9%).

Duitsland vangt dus al jarenlang de meeste vluchtelingen op. Wanneer je dat opmerkt kun je er op rekenen dat de rechtse rakkers dit bestrijden met stropop-argumenten. Zo wordt er altijd verwezen naar het aantal km2 oppervlakte van Duitsland of aantal inwoners en “dus” is de druk die op Duitsland ligt véél kleiner dan op ons land.

aantal vluchtelingen discussie op X

Maar, de suggestie die hier gedaan wordt klopt niet. Ik heb de cijfers er even bij gepakt en vergeleken met het aantal inwoners.

Vluchtelingen in verhouding tot bevolking:

  • Duitsland: 0,48%
  • Nederland: 0,21%

Nogmaals: Duitsland is overduidelijk kampioen vluchtelingen opvangen. Ze vangen, in percentages ten opzichte van de bevolking, meer dan een keer zoveel vluchtelingen op als wij in ons land doen. En ook andere landen doen het beter dan Nederland.

Desondanks heeft de bevolking van Nederland er voor gekozen populisten als Geert Wilders te geloven, dat er een “tsunami” van vluchtelingen ons land zou binnenkomen, dat “Nederland vol is” enzovoorts.

Het is domweg niet waar. Maar probeer dat meer eens tussen de oren te krijgen van de gemiddelde PVV kiezer 🙁

___

Afbeelding boven: Zachtleven fotografie via Pixabay

Delen op: