Windows10 DELL inspiron 15 laptop Hard Drive not detected en geen wifi

DELL inspiron 15 laptop Hard Drive not detected BIOS update

De DELL Inspiron 15 laptop gaat een 2e leven krijgen. Met Windows10 erop als machine voor video-editing voor een van de dochters. Ik werd geconfronteerd met de “Hard Drive not detected” error die, zo bleek, veel voorkomt.

Zowel de Hard Drive not Detected als de WiFi-problemen waar ik tegenaan liep komen veel voor met DELL Inspiron laptops. Vandaar dat ik hier deze oplossing post. Gebruik van deze methode is volledig voor eigen rekening en risico. Ik ga er vanuit dat deze oplossing ook voor Windows11 werkt. Je kunt het in elk geval proberen alvorens de laptop af te schrijven!

Ik had nog een oude laptop, die al jaren in de hoek lag, met een Windows10 licentie-sticker er onder. Dus wellicht een poging waard die licentie bij deze laptop te gebruiken. Met een verse ISO image van Windows10, gedownload bij Microsoft, vanaf een USB-stick booten en installeren. Wat kon er nou helemaal mis gaan?

Foutmelding Windows10

Bij de installatie van Windows10 kreeg ik een bizarre foutmelding: “Hard Drive not detected” Wat?! Er zit toch echt wel een harde schijf in deze laptop.

Het leek er op dat ik deze laptop mogelijk niet van Windows10 kon voorzien. Dat zou heel vervelend zijn, want de laptop was al toegezegd aan de vloggende dochter.. Maar natuurlijk ben ik niet voor één gat te vangen en ging op zoek naar een oplossing. Hoe los je de “hard drive not detected” melding op?

Als je gaat zoeken op Google dan kom je op de DELL website niet echt verder. Wat ze aanraden is een omslachtige methode met het maken van een USB-stick waar je een programma op moet hebben gedownload van hen om de Intel Rapid Storage Technology te activeren of updaten.

Daar heb je tijdens een schone installatie (want: er stond Ubuntu Linux op en ik wilde dat er helemaal af vegen) helemaal niets aan, tenzij je al een andere computer met Windows bij de hand hebt. Nu heb ik die wel, maar die heeft Windows11 en ik betwijfel of dat allemaal wel goed zou werken.

Oplossen Windows10 Hard Drive not detected

Heel lang verhaal kort: na verschillende oplossingen te hebben bekeken, op de DELL website, via Youtube enz. besloot ik na een opmerking te hebben gelezen over BIOS-instellingen daar eens te kijken en mee te spelen.

Het probleem zit namelijk in het niet correct herkennen van de interne SSD schijf, zo meldt men overal. Zover was ik al gekomen, Sherlock! Het is de Intel Rapid Storage Technology immers die niet kan worden benut door de standaard Windows10 installatie-image?

Wat je kunt doen, en bij mij de oplossing was, is gaan spelen met de instellingen op het gebied van de security en schijven. Zodat de Intel Rapid Storage Technology niet gebruikt wordt. Daarmee omzeil je het probleem.

Ga in het BIOS door bij het opstarten van de laptop of computer de [F2] knop in te drukken (op sommige modellen de [DEL] knop) en kies voor de schijven (“storage” optie).

Daar zie je een aantal opties beschikbaar. Kies uiteraard niet de ‘disabled’ optie maar test de diverse opties af. Meestal is de eerste na ‘disabled’ de beste om te proberen. De “raid on” optie stond bij mij aan. Dat slaat nergens op bij een systeem met maar één schijfje. Maar het was wel de veroorzaker van het probleem! Want die optie had de Intel Rapid Storage Technology nodig!

DELL inspiron 15 laptop Hard Drive not detected 02

Daarna heb ik ook alle ‘security’ opties (wellicht ten overvloede) uit gezet:

DELL inspiron 15 laptop Hard Drive not detected 03

Nadat ik de schijf instelde op AHCI/NVMe werd bij de installatie van Windows10 opeens wél de harde schijf gevonden.

Geen wifi op DELL Inspiron 15

De installatie van Windows10 ging vlot, totdat hij vroeg om internet-toegang in te stellen voor updates e.d. en daar ontbrak de optie om verbinding met internet te maken. Huh? Okay, dan eerst maar verder met installatie zonder verbinding te maken. Dat komt dan later wel even, immers?

Toen de installatie voltooid was bleek waarom internet niet te benaderen was: de WiFi-kaart was in geen velden of wegen te bekennen onder de hardware instellingen. Die is dan wel weer te vinden bij DELL (via de webiste). Ook hier geldt, heb je geen andere computer bij de hand kom je geen stap verder. Gedownload, via USB stickje overgezet naar de DELL Inspiron 15, geinstalleerd en.. opgelost!

BIOS update

Nadat ik inmiddels alles had geconfigureerd en getest heb ik het BIOS een reset gegeven (terug naar de fabrieksinstellingen).

DELL inspiron 15 laptop Hard Drive not detected BIOS update

Dat zorgde er voor dat na een reboot de DELL laptop de firmware een update gaf. Altijd een beetje vervelende procedure vind ik want als dat mis gaat kan je niks meer met je laptop of computer. Maar na een poosje was de update succesvol uitgevoerd. Daarna Windows10 volledig geupdate, ShotCut geinstalleerd en de laptop is klaar voor een tweede leven ten behoeve van video-editing!

Delen op: