Zandsculpturenfestival in Sneek (en toen naar Makkum)..

Rudy's Krabbels | Zandsculpturen Festival 2016 Sneek 7

Vandaag een bezoek gebracht aan het Zandsculpturen Festival in Sneek. Een festival dat al een paar jaar gehouden wordt op een terrein vlak bij het centrum.

Het was dit jaar de 4e en laatste editie in Sneek. Daarna reisden we, na rondgekeken te hebben in het centrum, door naar Makkum en gingen via een stukje “toeristische route” weer richting huis.

Zandsculpturen
Zandsculpturen zijn feitelijk ‘beeldhouwerken’ gemaakt van zand. Een 40 kunstenaars heeft de afgelopen tijd een groot aantal prachtige kunstwerken gemaakt rondom het thema ’tijd’. Een mooie reis door de geschiedenis. Van de ‘prehistorie’ (met Ice-age achtige figuren af en toe) tot aan de moderne tijd. Soms grappig, soms indrukwekkend zoals het beeld dat herinnert aan de 2e wereldoorlog. Bijna te mooi af en toe om zo tijdelijk te zijn.

We hebben er heel wat foto’s van gemaakt maar zelf kijken is altijd leuker dus zeker aan te raden om er een bezoekje aan te brengen. De entree is zeer schappelijk en na afloop kan je op het terrasje koffie, thee of fris nemen met – hoe kan het ook anders – een lekker stuk Friesche Oranjekoek.

Hou er rekening mee dat als je het festival bezoekt je het in ongeveer één à anderhalf uur echt wel gezien hebt. Plan gewoon een bezoekje aan het vlakbij gelegen winkelcentrum in. Voor maar 2 euro mag je namelijk de hele dag je auto laten staan op het parkeerterrein (eat your heart out, Groningen!). Wie zelf een poging kan wagen kan dat ook proberen in een hoekje. En voor de kinderen is er een mega zandbak beschikbaar.

Een absolute aanrader. Het duurt nog tot en met 26 september 2016.
Zie voor meer informatie de website: http://www.zandsculpturenfriesland.nl/

Centrum Sneek
Na het bezoek aan het Zandsculpturenfestival gingen we richting centrum van Sneek. Een mooie plaats en het centrum is erg gezellig en relatief kleinschalig (maar toch groot genoeg om even te window-shoppen). Veel zelfstandige middenstanders nog, de grote winkelketens zijn ook wel vertegenwoordigd uiteraard maar veel minder overheersend als in andere steden.

Door naar Makkum!
Vervolgens gingen we nog door, omdat we er nog nooit waren geweest, naar Makkum. Daar hebben we ongeveer anderhalf uur rondgewandeld en genoten van het prachtige plaatsje met heel veel oude gebouwen, geveltjes uit lang vervlogen tijden en veel water. Makkum is ooit een erg rijke plaats geweest en beleefde een ”gouden eeuw”.

Wikipedia schrijft er over:

In de middeleeuwen had Makkum de naam “Poort naar de Zuiderzee”.[1] Dit had Makkum te danken aan twee sluizen, die eigendom waren van een nabijgelegen klooster. Makkum kon zich zo ontwikkelen tot een belangrijk handelscentrum met een strategische positie. De Gouden Eeuw van Makkum startte in de 17e eeuw en duurde tot de 18e eeuw. Makkum was een belangrijk bedrijvigheids- en handelscentrum, inclusief steenbakkerijen, tegelbakkerijen, hout, olie, papier en pelmolens, scheepswerven en schelpkalkovens.

Makkum is beroemd om haar aardewerk. Wel triest dat dan het enige winkeltje dat je ziet dat aardewerk verkoopt een “opheffingsuitverkoop” aan ’t houden is. Tijden veranderen. Makkum’s voornaamste bron van inkomsten is nu toerisme. En als toerist kom je daar zeker wel aan je trekken, vooral als je van watersport houdt.

Toen we Makkum uit reden zag ik wat ik nog hoopte te zien. Er was namelijk een straatnaam die ik gespot had, de “Vermaningstraat”. Dan móet er bijna wel een doopsgezinde Vermaning zijn toch? En ja, toen we het dorp uit reden om terug te rijden spotte ik ‘m in ’t voorbijgaan. Op de remmen! Want die móest ik gewoon nog even mee pakken voor een foto 🙂

Kerk van Cornwerd
Toen we van uit Makkum terug reden kwamen we nog langs Cornwerd en ook door Tjallebert. Cornwerd heeft een hele karakteristieke kerk, en daar zijn we ook nog even gestopt. Deze kerk is gebouwd in de 13e eeuw en was in eerste instantie gewijd aan Bonifatius.

Bonifatiuskerk, Cornwerd (13e eeuw).
Bonifatiuskerk, Cornwerd (13e eeuw).
Delen op: