Zijn er werkelijk 35 ziekenhuizen in Gaza?

أمين, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons. Ziekenhuis Ramallah, Westbank.

Op de website van Christenen voor Israël las ik een artikel (mirror) dat er in Gaza maar liefst 30 ziekenhuizen zijn. Dat vond ik rijkelijk veel. En tja, “Christenen voor Israël”, hoe objectief worden zij geacht door de gemiddelde Nederlander?

Terwijl ik gisteren in de auto het journaal luisterde hoorde ik de NOS echter claimen dat het er zelfs 35 ziekenhuizen in Gaza zijn. Vijfendertig! Dat moet ik vast verkeerd gehoord hebben, toch?

Maar nee. Op de website van de NOS stond het zwart op wit. Maar liefst 35 ziekenhuizen en 72 zorginstellingen. Op een bevolking van 2,2 miljoen mensen¹.

35 ziekenhuizen in Gaza (NOS)
35 ziekenhuizen in Gaza (NOS)

Wat doet een land met 2 miljoen inwoners met 35 ziekenhuizen? Dat is één ziekenhuis op ca. 65.000 inwoners. En wie op Google Maps zoekt vindt er zelfs ruim veertig. Dat is meer dan tien keer zo veel ziekenhuizen als in een vergelijkbaar gebied in Israël, meldt Christenen voor Israël. Dat terwijl meer dan de helft van de inwoners kinderen en jongeren zijn, die normaliter minder zorg nodig hebben dan ouderen.

In Nederland hebben we 69 ziekenhuizen op 17,5 miljoen mensen. Dat komt neer op één ziekenhuis op 253.000 inwoners, en dat in een sterk vergrijsd land. De zorg in Nederland is van een hoog niveau. Van Gaza weten we dat de zorg daar op een dusdanig niveau is dat regelmatig patiënten vanuit Gaza naar ziekenhuizen in Israëlische ziekenhuizen worden overgebracht.

De zwager van de Palestijnse Hamas-politicus Ismail Haniyah, de regeringsleider in de Gazastrook, onderging eerder dit jaar een hartoperatie in een Israëlisch ziekenhuis. [..] Desondanks is er veel medisch verkeer tussen Israël en de bezette of belegerde Palestijnse gebieden. ‘Wij behandelden vorig jaar 400 Palestijnen uit de Gazastrook en bijna 1500 uit de Westelijke Jordaanoever,” zegt Yaron Bar-El, vicedirecteur van het Rambam ziekenhuis in Haifa. ‘Zij komen hier voor gecompliceerde ingrepen waarvoor in Palestijnse ziekenhuizen de technologie en kennis ontbreekt. Wij staan open voor iedereen; politiek speelt hier geen rol.” (HLN)

Waarom zijn er zoveel ziekenhuizen in Gaza?

De vraag dient zich aan, naar aanleiding van de beschuldigingen dat Israël “ziekenhuizen bombardeert”, waarom er in Gaza maar liefst 35 gebouwen als “ziekenhuis” zijn gemarkeerd.

Er zijn twee mogelijke antwoorden.

Als eerste: we weten dat Hamas zich verschuilt achter de burgers en ziekenhuizen, scholen e.a. publieke gebouwen gebruikt worden voor wapenopslag. Het leger van Israël richt zich op militaire doelen van de terroristische organisatie Hamas. Hamas gebruikt burgers als menselijk schild. Dat weet iedereen en er is geen ontkennen aan. Zelfs de gijzelaars ontkomen daar potentieel niet aan.

De meeste gijzelaars zijn zaterdagochtend meegenomen uit dorpen grenzend aan de Gazastrook en van het festivalterrein waar Hamasstrijders vreselijk huis hielden en honderden bezoekers doodschoten. De gijzelaars komen niet alleen uit Israël, een deel komt uit het buitenland of heeft een dubbele nationaliteit. Het gaat onder meer om inwoners uit Thailand, China, VS, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. (AD)

Het heeft er alle schijn van dat er gebouwen zijn die officieel ziekenhuis zijn, maar in de praktijk gewoon door Hamas worden gebruikt voor de opslag van wapens en munitie of als commando-centrum e.d.. Het feit dat ze onderling via geheime tunnels zijn vermoeden rechtvaardigt dit vermoeden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft gezegd dat Hamas de burgers in de Gazastrook als schild gebruikt tegen Israëlische aanvallen. “Hamas verschanst zich nu achter meer onschuldige mensen”, zei ze tijdens haar bezoek aan Israël. “Hamas heeft de hele bevolking van Gaza gegijzeld.” (Leids Dagblad)

Een bombardement van een dergelijk gebouw wordt door Hamas in de pers een bombardement op “een ziekenhuis” of “burgerdoel” genoemd. Maar de kans is meer dan aanwezig dat het precies dat is wat Israël zegt: een Hamas doelwit.

Een tweede mogelijkheid is dat de term ‘ziekenhuis’ losjes gebruikt wordt. Dat bijvoorbeeld elke dokterspost die ook wat kleine medische ingrepen doet als ‘ziekenhuis’ wordt bestempeld. Dat er in Gaza maar liefst 35 volledig uitgeruste ziekenhuizen zijn is in elk geval zeer  onwaarschijnlijk. Dat Hamas hun commando-centra als zodanig labelt des te meer.

______
Afb. bovenaan: أمين, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons. Ziekenhuis Ramallah, Westbank.

¹) Op de Westbank zijn er volgens Google Maps ook zo’n 40 ziekenhuizen waarvan er in elk geval één Israëlisch ziekenhuis. Er wonen daar 3,5 miljoen mensen. In een ander artikel schrijft NOS “In de Gazastrook zijn zo’n twintig ziekenhuizen.” – het is duidelijk dat óók de NOS niet weet hoeveel het er werkelijk zijn.

Delen op: