De Energierekening omlaag (3) in 2022: Missie Geslaagd!

Besparen op Stroom en Gas - De verwarming lager
(Image by ri from Pixabay)

We zijn al geruime tijd zeer energiebewust bezig en proberen flink te besparen op energie. Want die energierekening moet omlaag. Vandaag deel 3: “Missie Geslaagd”. Dat wil zeggen: voor 2022. Het jaar 2023 ligt voor ons, en is een nieuwe uitdaging.

De eerste stap om de kosten flink te verlagen, of beter: in de hand te houden, voor dit jaar is genomen door over te stappen sinds deze maand naar een andere leverancier nadat Vattenfall aankondigde dat de prijs voor energie extreem verhoogd zou worden.

Gasverbruik in beeld

Per 2 januari zijn we overgestapt naar een nieuwe leverancier. Sinds die dag kan ik niet meer bij mijn gegevens bij Vattenfall. Alle meterstanden zijn verdwenen net als alle verbruiksstatistieken. Gelukkig had ik op 1 januari nog wat screenshots gemaakt omdat ik al zo’n vermoeden had dat het wel eens fout kon gaan bij ze.

In eerste instantie dacht ik dat het wellicht te maken had met het prijsplafond, wat voor aanpassingen in de programmatuur zorgt, maar na vijf dagen wachten op gegevens heb ik de hoop opgegeven.

gasverbruik energierekening omlaag
(blauw = huidig verbruik, grijs is verbruik vorig jaar)

December was een maand met flink lage temperaturen en dat had natuurlijk invloed op het gebruik. Desondanks toch nog een stuk lager dan vorig jaar, in December 2021.

De energierekening is, ten opzichte van 2021, niet omlaag natuurlijk. Beter zou ik kunnen zeggen: “de schade wordt beperkt”. Want ondanks sterk verminderd verbruik betaal je nog wel veel meer dan voorheen. Toch zie ik het als de energierekening omlaag brengen want als we niets hadden ondernomen hadden we een schadepost van zo’n duizend à vijftienhonderd euro extra gehad over het lopende contractjaar.

energieverbruik 2022

In december 2022 hebben we 57m3 minder gas (-21%) verbruikt en het stroomverbruik was eveneens lager (-24 kWh).

In Calc (de Excel variant van LibreOffice) heb ik de nodige verbruikscijfers bijgehouden, inclusief de temperaturen. Duidelijk is te zien dat in december 2022 de lijn vrij sterk omhoog ging, onder invloed van de lage temperaturen.

We hebben de thermostaat in November nog wat verder omlaag gezet. Eerst hadden we, in oktober, gekozen voor 18C. overdag, dat is nu 17,5C. Dat is wel het absolute minimum. Overdag vinden we dat warm genoeg. Lager gaan wil ik echt niet, in verband met vocht. Dat is niet alleen slecht voor je woning maar bovenal voor je gezondheid. ’s Avonds, als je voornamelijk stil zit en we de verwarming alleen maar in de woonkamer gebruiken, gaat ‘ie meestal op 18C.

Wat ons opviel is dat, wanneer het buiten echt flink koud is, het huis op 17,5C. houden echt veel warmer voelt dan met regenachtig weer (zoals nu). Vocht maakt echt een groot verschil in de temperatuurbeleving! Bij vorst is er namelijk veel minder vocht in de lucht. De verwarmingsketel slaat uiteraard ook vaker aan, dat dan weer wel.

Energierekening omlaag

Sinds 2 januari zijn we overgegaan naar ANWB Energie, over eigen ervaringen daarmee kan ik nog weinig zeggen natuurlijk behalve dat de overstap vlekkeloos is gegaan en ze een prima app hebben waarmee je goed kan monitoren.

Dynamische energieprijzen betekent dat de prijs over de dag heen kan variëren.

Een dynamisch energiecontract is een type energiecontract waarbij de tarieven voor elektriciteit en/of gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de ‘spotmarkt’. De spotmarkt wordt ook wel de ‘day ahead markt’ genoemd. Daar wordt de energie verhandeld voor de komende dag. (Overstappen.nl)

Daardoor kun je bepaald verbruik dan ook plannen en optimaal gebruik maken van de lage energieprijzen. De prijs die je betaalt voor die dag, per uur, staat aan het begin van de dag in de app.

Gemiddeld genomen zijn de energieprijzen bij leveranciers met dynamische prijzen, tot op heden, lager. Daarnaast heb je, in 2023, een ‘garantie’ dat je gemiddeld (per maand) nooit meer betaalt dan het energieplafond. Voorzover je daar onder blijft natuurlijk.

Een veilige optie dus om te besparen op kosten. Alhoewel minister Rob Jetten nog wel op de valreep mensen met een dynamisch contract een oor aangenaaid heeft door te stellen dat het prijsplafond niet per m3 en per kWh is maar over de gemiddelde prijs per maand.

Minister Rob Jetten vindt dat dynamische-energieleveranciers de limiet aan de energieprijs niet elk uur mogen toepassen. Want in dat geval zouden klanten met een dynamisch contract spekkoper zijn. Elke prijspiek binnen een dag zouden ze vergoed krijgen, tot het plafond. Dat is al te gortig, oordeelde Jetten. (Trouw)

Een rare actie van Jetten, in mijn ogen, want juist de dynamische prijzen zorgen er voor dat mensen zeer bewust omgaan met hun energieverbruik en bijvoorbeeld de auto opladen of de was draaien op momenten dat energie goedkoop is. Dat zou hij (belasting energienet, efficient gebruik energie) juist moeten stimuleren. Nouja, het is niet anders. De overheid vindt kennelijk dat de consument die nadenkt over zijn contract en verbruik daar toch vooral niet té veel voordeel van mag hebben.

Daarnaast wordt, als het goed, is deze maand onze woning (dak) gerenoveerd en krijgen we de inverter-verwarming (“airco-verwarming”). Ook dat zal effect hebben op ons verbruik en ik verwacht daarmee de energierekening nog verder omlaag te kunnen krijgen. Want vanaf dat moment kunnen we kiezen welke warmtebron we gebruiken en dat wordt natuurlijk mede bepaald door de prijs van de energiebron.

Wordt vervolgd…

Delen op: