FVD’er Pepijn van Houwelingen verspreidt nepnieuws over corona

boete voor arts pepijn van houwelingen op twitter

Dat FVD’er Pepijn van Houwelingen en de andere slippendrager van Thierry Baudet, Gideon van Meijeren, het niet zo nauw nemen met de waarheid is bekend.

In navolging van hun Grote Roerganger Baudet, de man die bijvoorbeeld vindt dat Poetin “een prachtige vent” is en de nodige complottheorieën de wereld ingeslingerd heeft danwel onderschrijft, gaat Pepijn van Houwelingen vandaag nog weer eens wat nepnieuws in de herhaling te gooien.

Je zou het niet verwachten, maar de aandacht voor een nieuwe ronde boostervaccinaties tegen Covid-19 is kennelijk voer voor allerlei mensen om weer los te gaan. Alle verhalen over ‘wondermiddelen’ worden weer gerecycled, alle statements waarvan we al inmiddels meer dan een jaar weten dat ze niet waar zijn (o.a. “oversterfte komt door vaccinatie”) worden weer als waarheid de wereld ingeslingerd.

Pepijn van Houwelingen neemt loopje met de waarheid

Dan kan FVD’er Pepijn van Houwelingen natuurlijk niet achterblijven. Hij tovert een oud briefje tevoorschijn met daarbij de tekst: “Arts krijgt een boete van duizenden euro’s opgelegd door het ministerie van VWS omdat hij zijn patiënten (zonder risico) Ivermectine & Hydroxychloroquine (gebruikt voor de behandeling van Corona in o.a. Japan en India) voorschrijft. ” –  zie screenshot hieronder.

FVD'er Pepijn van Houwelingen verspreid nepnieuws op Twitter (screenshot 2022-08-07)

Of deze brief werkelijk aan een arts gezonden is, kunnen we niet nagaan. Alle relevante gegevens zijn er letterlijk uit geknipt. Laten we aannemen dat dat daadwerkelijk gedaan is.

De éérste leugen die hij verkondigt gaat over de medicijnen en hun werkzaamheid.

— Hydroxychloroquine en chloroquine zijn malariamedicijnen. Ze worden door veel mensen gezien als een middel tegen Covid. Dat deze medicijnen daar niet tegen werken, integendeel, is al lang bekend.

Gebleken is dat behandeling met het middel heeft geleid tot een hoger sterftecijfer(!) onder de patiënten.

— Ivermectine is een middel tegen darmwormen (o.a. bij paarden), mijten en luizen. Het wordt bij de mens vooral toegepast bij de behandeling van riviserblindheid.  Ook dit middel werkt niet tegen Covid. Sterker nog, het is gevaarlijk.

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut van Verantwoord Medicijngebruik: ‘De grootst mogelijke bewijskracht wordt van vaccinaties gevraagd, terwijl bepaalde medicatie en supplementen kritiekloos worden ingenomen.’ (VPRO)

Dit mag toch inmiddels allemaal niet meer onbekend worden verondersteld.

De twééde leugen in de tweet gaat over toepassing van de middelen in Japan.

Fact Check: Japan heeft ivermectine niet goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19. Punt.

Maar de feiten doen er niet toe bij FVD’er Pepijn van Houwelingen, net als bij zijn Grote Roerganger Thierry Baudet. Zo beweerde Baudet bijvoorbeeld met droge ogen dat er géén oversterfte was door corona (terwijl op dat moment de oversterfte ruim 10.000 mensen was).

Boete voor arts is terecht

Wanneer de brief daadwerkelijk authentiek is, is deze boete domweg terecht. De overtredingen die gemeld worden staan zware boetes op. De arts komt er dan nog met een relatieve ’tik op de vingers’ mee weg.

Willens een wetens een medicijn voorschrijven tegen een ziekte die daar niet voor bedoeld is, waar geen testen voor zijn gedaan voor toelating en ook nog eens risico’s met zich meebrengt, als arts?! Daar had een véél hogere boete voor uitgedeeld moeten worden. Zeker omdat er meermaals voor gewaarschuwd is.

Wat van Houwelingen hier doet op Twitter is ondubbelzinnig nepnieuws verspreiden. Een lid van de 2e kamer volstrekt onwaardig. Het past dan weer wel in het patroon dat we zien bij hem. Het volk ophitsen.

Onder het pseudoniem Vossius schreef hij [van Houwelingen] een duister essay vol bewondering voor Hitlers Derde Rijk. Dat ontdekte NRC. Zweepslagen voor iemand die mensen lastigvalt op straat. Bankiers ophangen wegens wanbeleid, „onder luid gejuich van de bevolking”. Discriminatie van etnische minderheden om het groepsgevoel bij de meerderheid te bevorderen. (Welingelichte Kringen)

Politici van FVD delen de antisemitische berichten niet direct, maar retweeten wel berichten van accounts die ook antisemitische tweets verspreiden. Volgens onderzoekers geeft FVD de antisemitische accounts op deze manier een groter bereik. [..] „Een schokkende hoeveelheid antisemitisme”, zag Burger. „Met inhoud waarvan ik aanneem dat mensen ervan staan te kijken. Bijvoorbeeld het oeroude verhaal dat Joden ritueel kinderen vermoorden, dat in die kringen nog steeds serieus te vinden is.” Volgens Burger gedragen politici die de accounts verspreiden zich onverantwoord. (NRC)

Aan onafhankelijk onderzoek door échte journalisten heeft Pepijn van Houwelingen ook duidelijk een broertje dood. Zeker als dat journalisten zijn die de regering Orbán kritisch benaderen. Hongarije en Rusland worden door de FvD’ers geprezen. Dat alleen al zou iedereen wantrouwig moeten maken als het om uitlatingen van deze drie mannen gaat.

gideon van meijeren
Gideon van Meijeren op Twitter

In de EU zijn er inmiddels wetten aangenomen om het verspreiden van desinformatie over corona aan banden te leggen. Deze informatie is schadelijk voor de volksgezondheid.

Mensen wijsmaken dat Ivermectine & Hydroxychloroquine veilig (“zonder risico”) zijn en in Japan en India zou worden gebruikt is precies dat: desinformatie die al geruime tijd circuleert via diverse ‘complot’ en ‘nepieuws’ websites en inmiddels al vele malen weerlegd is.

Het verspreiden er van is strafbaar. Net als het verspreiden van antisemitische denkbeelden. Of je dat nou direct of indirect doet maakt in mijn ogen geen verschil.

Het wordt hoog tijd dat deze club het veld gaat ruimen.

Delen op: