Jobhoppende zetelrovers en Mona Keijzer naar BBB

Zetelrovers BBB (-JvL-, Creative Commons)

Natuurlijk, het woord zetelrovers is niet helemaal juist, maar da’s een lange discussie die over het hoofd van de meeste mensen heen gaat.

Kort samengevat: “onze grondwet kent de politieke partij niet, die kent slechts individuen met een geldig mandaat van de kiezer, als Kamerlid. Om deze reden bestaat zetelroof dus niet.”.

Dat is natuurlijk een technische discussie. Want in de praktijk komt het daar wel op neer. Als je opstapt uit de partij en de zetel behoudt, ontneem je de partij die zetel. Beter gezegd: je ontneemt je kiezers hun stem. Zéker als je bij een andere partij aansluit. Een partij waar die kiezer immers helemaal niet op heeft gestemd?

Vandaag presenteerde BBB met enige trots de nieuwe “Minister President in spé”: Mona Keijer. En verder lieten ze weten: “JA21-Kamerleden Nicki Pouw-Verweij (32) uit Maarssen, Derk-Jan Eppink (65) uit Den Haag én PVV-Kamerlid Lilian Helder (50) uit Venlo, sluiten zich per direct aan bij BBB.”

Dat gaat nog wel even een stapje verder dan zelfstandig verder gaan. Een stukje jobhoppen van de bovenste plank. Deze politici zagen de bui wel hangen met de komende verkiezingen. Omtzigt die een eigen partij start, BBB die groot gaat worden.

Lilian Helder (PVV) liet recent nog weten te vertrekken uit de politiek: ,,Om persoonlijke en inhoudelijke redenen stel ik me niet meer verkiesbaar voor de PVV. Ik zal me tot de laatste dag van mijn Kamerlidmaatschap blijven inzetten voor de politie.” (AD).

Ja21 kan wel inpakken, denk ik, ook omdat daar deze week weer gedonder in de glazen was. En PVV gaat ook zetels verliezen. Daarnaast kreeg Helder daar volgens eigen zeggen haar standpunten er niet door bij Wilders, die in z’n eentje de partijlijn bepaalt.

Tijd dus voor deze politici om de biezen te pakken en te vertrekken naar de nieuwe belofte, BBB? Want bij Omtzigt zijn deze rechtse rakkers sowieso niet welkom vermoed ik zo.

Zetelrovers

Door die overstap is in de 2e kamer de BBB opeens gegroeid van 1 zetel naar 4 zetels. De zetelrovers stappen namelijk per direct over naar BBB. Ja21 gaat van 3 naar nog maar 1 zetel.

Volledig lak aan de kiezers die ze vertegenwoordigen. Want, ze zitten in de kamer omdat de kiezers op “de lijst” cq partij stemden waar ze op staan en veelal niet op hen persoonlijk.

Caroline van der Plas

Caroline van der Plas ontvangt ze met open armen. Waarom is mij een raadsel. Ik begrijp persoonlijk niet wat Caroline van der Plas in deze mensen ziet en dat ze hier aan meewerkt. Het was beter geweest dat ze hun zetel inleverden bij de partij waar ze zaten en pas dán kandideren. Geld is, gezien de wachtgeldregeling, immers geen probleem?

Het zijn overduidelijk géén mensen die hun partij trouw zijn en ook geen scrupules hebben. Je moet niet gek opkijken als ze, na een tijdje voor BBB in de kamer te hebben gezeten, ook die partij weer de rug toekeren. En er met de zetel vandoor gaan.

Ruk naar rechts voor BBB

De overstap van Eppink (voorheen o.a. VVD, FvD en Ja21), Pouw-Verweij (voorheen FvD en JA21) en Helder (PVV) naar BBB geeft de partij een flinke ruk naar rechts. Dat past dan wel weer in de standpunten over het gasdossier.

BBB werd al vaak gezien als ‘rechts’ (maar was dat tot op heden niet echt). Reden ook wellicht waarom Farmers Defense Force ondanks hun eerdere optimisme (“de vlaggen kunnen weer omgedraaid worden”) zich aansloten bij BvNL.

Wanneer echter driekwart van de fractie opeens bestaat uit politieke zwervers die een ‘bruine’ geur hebben, valt niet meer te ontkennen dat de partij daarmee per direct extreem rechts is.

Of,.. zijn deze ‘rechtse’ politici helemáál niet zo rechts en sloten ze zich uit opportunistische motieven aan bij FvD, Ja21 en PVV? In dat geval mag Caroline van der Plas wel helemaal op haar tellen passen!

Mona Keijzer

En dan nog Mona Keijzer. Die het Homogeniteitsbeginsel* met voeten trad en daarom terecht ontslagen werd. Oók niet bepaald een pré voor iemand die zo’n hoge positie in de partij gaat krijgen.

De anti-vaxxers dragen haar op handen, dat dan weer wel. Dus dat kan natuurlijk stemmen opleveren. Die stemmers verwachten echter iets terug voor hun stem. Dat gaan ze niet krijgen van deze ex-CDA bewindsvrouw en al helemaal niet van Caroline van der Plas.

Dit soort politici zijn net vlooien, zodra er een andere hond voorbij komt springen ze daar op over… de bijl ligt aan de wortel van de BBBoom. En Caroline van der Plas heeft ‘m er zelf heen gedragen door de zetelrovers binnen te halen.

___

* Het homogeniteitsbeginsel is een staatsrechtelijk basisprincipe, dat inhoudt dat de regering naar buiten toe een eenheid dient te vormen. (Wikipedia)

Afbeelding: -JvL-, Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0 Unported, bron: Wikimedia

Delen op: